Realizările a 42 de copii din cadrul proiectului cultural, „Casa Bunicii- fereastră spre viitor“ sunt expuse în Cetatea Feldioara

O nouă expoziție în Cetatea feldioara. FOTO Casa Bunicii

Cetatea Feldioara se bucură în această perioadă de o nouă expoziţie ce aduce în atenţia vizitatorilor de pretutindeni obiecte realizate de cei 42 de copii care au participat în luna iulie la tabăra de creaţie artizanală organizată în cadrul proiectului “Casa bunicii – fereastră spre viitor”.

În perioadă februarie-septembrie 2019, Fundația Kronospan Foundation a derulat proiectul cultural ”Casa bunicii – fereastră către viitor”, proiect cofinanțat de AFCN.

Proiectul dorește să valorifice patrimoniul cultural brașovean, reprezentat de interioarele caselor tradiționale din Țara Bârsei, să reînvie în contiinta generatilor actuale și viitoare casă bunicilor din satele transilvănene – așa cum erau ele orânduite la interior, precum și promovarea unor vechi meșteșuguri din Brașov și Țara Bârsei în rândul elevilor brașoveni și a localnicilor.

S-a urmărit reconstituirea unui interior de casă transilvăneana, cu acele obiecte de mobilier și țesături cu care femeile din comunitățile de români, sași, maghiari și ceangăi își utilau și decorau casă. Acțiunile sunt bazate pe interacțiunea directă dintre artizanii de azi și populația școlară din Brașov, prin intermediul unor sesiuni de educație prin cultură desfășurate în școlile din municipiu și printre-o tabără de creație artizanala.

Activitatea principală a proiectului a fost organizarea unei tabere de creație meșteșugăreasca, gratuită, cu 6 ateliere de creație artizanala la care vor participă 42 de elevi cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani (7 copii/atelier), îndrumați de artizani în meșteșuguri că: pictură pe sticlă în tehnică Schei, picture pe lemn în stil săsesc, cusături/broderie tradițională transilvăneana, împletituri din fire naturale, împletituri din pănuș și sculptură artizanala în lemn

„Suntem onoraţi să găzduim astfel de mărturii ale vremurilor de odinioară, cu atât de multă însemnătate în prezentul de care ne bucurăm cu toţii. Mulţumim Casa bunicii pentru acest parteneriat ce ne onorează, cât şi tuturor copiilor şi adulţilor ce au făcut posibilă realizarea acestor obiecte deosebite ce redau interiorul tradițional al unei case transilvănene – lăzi de zestre, blindare, armăroaie, ștergare cusute, țesături de zestre, icoane pictate, rogojini și obiecte decorative din pănuși, mese și scaune sculptate sau încrustrate în lemn, toate vor încânta de acum publicul ce va vizita Cetatea Feldioara“, au transmis reprezentanții Cetății Feldioara.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*