Nu mai puțin de opt salvatori montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și doi ai formației Salvamont Vlădeasa au absolvit, la finalul a trei zile de pregătire și testare, un nou ciclu de pregătire și reatestare organizat de Asociația Salvatorilor Montani din România (ANSMR) și serviciul aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj.
Prima zi a debutat cu un curs medical teoretic și practic cu mai multe scenarii, care a fost susținut de doi medici de urgență și la care au participat inclusiv trei aspiranți, salvatori în curs de pregătire, din cadrul serviciului. În a doua parte a zilei s-au exersat tehnicile de salvare din abrupt.
Pe parcursul celei de-a doua zile, salvatorii montani au derulat un complex exercițiu de alarmare și intervenție pe versantul stâng al Cheilor Turzii. În scenariul conceput de către instructorii de la ANSMR au fost implicate trei victime, din care una politraumatizată, în stare de inconștiență, iar celelalte două victime, martore la acest eveniment, blocate pe versanții cheilor. Salvamontiștii alertați s-au deplasat la fața locului, au stabilizat victima și au evacuat persoanele blocate. După așezarea și asigurarea victimei în targa de salvare a început evacuarea acesteia cu ajutorul echipamentelor specifice folosite în salvarea montană, victima fiind evacuată în siguranță din zona accidentată.
În a treia zi s-a predat și s-a exersat utilizarea unor tehnici și echipamente noi, folosite în cazul salvărilor din abrupt.
Examenul de reatestare se susţine la fiecare trei ani şi conţine câte o probă teoretică și una practică din cunoștințe tehnice și acordarea primului ajutor. Acest examen este necesar pentru obținerea atestării de liberă practică în meseria de salvator montan și este o modalitate de a actualiza cunoștințele referitoare la noile proceduri folosite la nivel național.
Be the first to comment