„Cetatea vie – Zilele porţilor deschise ȋn Cetatea Marienburg – Feldioara” este un proiect cultural derulat de Primăria Feldioara şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov, care se va desfăşura ȋn perioada 7-8 septembrie 2019, ȋn Cetatea medievală Marienburg, la Feldioara, ca parte a festivalului cu tradiţie, aflat la cea de-a IX-a ediţie, Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara.
Două zile pline de evenimente (expoziții, concerte de fanfară și muzică medievală, ateliere de meșteșuguri, șezătoare, povești și legende locale, teatru pentru copii, spectacole de animație medievală, proiecții) care au rolul de a trezi la viață o cetate aflată până de curând în ruină, de a atașa comunitatea locală de acest loc care a dobândit un nou sens, devenind un spațiu viu din punct de vedere cultural, cu o ofertă culturală vastă și diversă, și nu în ultimul rând de a promova din punct de vedere turistic Feldioara – O nouă destinație în inima României.
Proiectul beneficiază de finanțare în cadrul programului județean pentru finanțare nerambursabilă din bugetul propriu al Județului Brașov a proiectelor culturale pe anul 2019 – beneficiari de drept public. Astfel, din bugetul total al proiectului de 20 071,5 lei, 14971,5 lei sunt finanțați de Consiliul Județean Brașov, iar diferența din bugetul Primăriei Feldioara.
Cetatea Marienburg a fost restaurată în perioada 2012 – 2017, fiind transformată dintr-o ruină părăsită într-o primă atracție turistică cu program de vizitare în localitatea Feldioara și, în același timp, un spațiu cu potențial ȋn găzduirea unor evenimente culturale. Proiectul își propune diversificarea ofertei cultural-turistice în Județul Brașov, precum şi apropierea localnicilor de acest spațiu care funcționează de un an de zile, prin facilitarea participării gratuite la o serie de evenimente culturale. Acestea se adresează publicului de toate vârstele și pun în valoare monumentul istoric ȋn sine și elementele de patrimoniu local material și imaterial, inspirându-se din acestea și intenționând să devină tradiție la fiecare început de septembrie, la Feldioara.
În același timp, proiectul doreşte să atragă vizitatori din întreg județul Brașov, localnici şi turiști, evenimentele cu intrare gratuită fiind o formulă bună de promovare a obiectivului turistic recent deschis către public. Activităţile proiectului se vor derula ȋn perioada ȋn care ȋn localitate se desfășoară festivalul „Cavalerii Teutoni se ȋntorc ȋn Cetatea Feldioara”, ediţia a IX-a, eveniment cu tradiție, care asigură o mare vizibilitate în rândul membrilor comunității, dar și în rândul turiștilor.
Proiectul implică şi crearea unui corp de elevi voluntari, ghizi ȋn Cetatea Feldioara – nucleu care să funcționeze și după încheiere activităților. Avem deja un parteneriat cu Liceul „Petru Rareș” din Feldioara și se conturează deja un grup de voluntari care ȋn septembrie vor îmbrăca costume de „Cavaleri de Marienburg”. Această activitate se va realiza prin colaborarea cu un cadru didactic din cadrul Liceului „Petru Rareș” pentru atragerea elevilor și instruirea acestora cu sprijinul benevol al unui ghid turistic autorizat, cu experienţă ȋn primirea turiștilor ȋn spaţii medievale.
Invitația către cei dornici să facă parte din acest grup este deschisă până la sfârșitul lunii august, având prioritate elevii feldioreni.
Be the first to comment