Simona Maxim, manager Sibiu Jazz Festival: „Muzica ne însoțește în permanență în călătoria noastră”

Simona Maxim, manager Sibiu Jazz Festival

Publicul român este așteptat la sfârșitul penultimei săptămâni din august, respectiv pe 21, 22 și 23, la Sibiu Jazz Festival, o experiență muzicală unică, ce vine cu o surpriză. Pe lângă eleganța și ritmicitatea jazzului clasic, festivalul are anul acesta o componentă inedită de rock care se îmbină perfect pe scenă, oferind nu doar o experiență artistică cu totul neobișnuită, ci și o alternativă de a pune în comun oamenii, antrenându-le energiile, live și online, prin vocația universală a muzicii cu respectarea regulilor impuse de virusul COVID 19.

Simona Maxim, managerul Sibiu Jazz Festival, cu o experiență de două decenii în echipa SJF, povestește cum a organizat ediția specială din acest an în pofida condițiilor actuale, toate sub umbrela transformărilor esențiale ale genului jazz.

„Am ales cu grijă și responsabilitate doua formații care deși vin din sfera muzicii rock au capacitatea artistic-muzicală de a concepe, crea, orchestra, aranja piese muzicale care se înscriu în genul muzical supranumit jazz-rock”, subliniază Simona.

  1. Putem trăi o viață fără muzică, dar oare merită? Oare aceasta este imboldul din spatele unui festival de muzică?

Nu putem trăi fără muzică. Chiar dacă ne-am propune să respingem muzica în toate formele ei, în adâncul ființei va răsuna în permanență ritmul vieții dat de bătăile inimii. Muzica ne însoțește constant în călătoria noastră terestră, motiv pentru care avem datoria de a o cunoaște, a o explora, pentru a o transforma într-un adevărat tovarăș de drum. Pe lângă pasiunea pentru muzică, imboldul din spatele unui festival este acela de a genera experiențe unice atât pentru muzician cât și pentru public.

  1. De aproape două decenii te ocupi acest festival de jazz. Cum vezi transformările, evoluțiile acestui gen în timp?

Jazzul, par excellence, este un gen muzical extraordinar de versatil, cu o capacitate uimitoare de adaptare dată de componenta de improvizație. În acești ani, am asistat la transformări uimitoare date de folosirea electronicii în proiecte de jazz. De asemenea, au devenit tot mai populare proiectele muzicale crossover în care jazzul se îmbină creativ cu alte genuri muzicale (muzica clasică, rock, funk, soul, etno etc.), dar și cu alte arte (dans, fotografie, multimedia și light design, teatru și film).

  1. Cum influențează Sibiu Jazz Festival, jazzul la nivel mondial?

SJF nu influențează jazzul la nivel mondial. Ceea ce face SJF este să inițieze și să promoveze proiecte artistice în premieră, create special pentru prezența în festival, cum este cazul proiectului muzica pe care îl va prezenta formația “FiRMA” pe scena SJF, sâmbăta, 22 august.

  1. Ce rol joci tu în tot acest proces evolutiv al genului? Știu că nu ești doar un manager iscusit ci și un artist cu sensibilități, năzuințe și simț artistic.

Sunt căutător de aur. Caut să prezint publicului proiecte muzicale cu care nu s-a mai întâlnit și totodată, provoc artiștii să creeze “new music” (muzică nouă). De asemenea, prin preselecția pe care o fac pentru Sibiu Jazz Competition, promovez tineri muzicieni extraordinar de talentați din țară și din străinătate.

  1. Două formații din lumea rockului românesc vor urca pe scena SJF. Care este motivul pentru care ați luat această decizie artistică?

Am ales cu grijă și responsabilitate două formații care deși vin din sfera muzicii rock au capacitatea artistic-muzicală de a concepe, crea, orchestra, aranja piese muzicale care se înscriu în genul muzical supranumit jazz-rock.

Invitația s-a făcut din timp, tocmai pentru ca artiștii să aibă timp suficient pentru a elabora aranjamente muzicale și realiza orchestrații speciale pentru Sibiu Jazz Festival.

Această deschidere spre lumea jazz-rockului nu este o noutate în programul artistic al SJF. Aceasta s-a realizat încă de anul trecut prin prezența la festival a Adi Bărar Band, basistul formației de rock Cargo, care a concertat la Sibiu abordând o mixtură de genuri muzicale, blues, jazz și jazz-rock.

De asemenea în urma unei cercetări elaborate realizate pe Facebook, am descoperit cu surprindere faptul că mare parte din fanii SJF sunt și fani ai muzicii rock, motiv pentru care am renunțat la parteneriatul media cu Magic FM iar în prezent lucrăm în promovare cu Rock FM, pe plan național, regional și local.

Aceste formații au fost alese nu numai datorită faptului că repertoriul muzical abordat este perfect compatibil cu targetul festivalului din punct de vedere artistic, dar și pentru a atrage turiști și public tânăr la Sibiu, aceste formații având un rating ridicat pe scena muzicală națională.

Dacă privim spre scena internațională, putem lua ca exemplu cel mai celebru festival de jazz din Europa: Montreux Jazz Festival, în cadrul căruia au concertat dea lungul anilor, bineînțeles cu un program artistic adaptat, mari nume din zona rock precum: Deep Purple, Santana, Sting etc.

Pe parcursul celor trei zile de festival publicul va simți viața în ritmuri antrenante alături de Paolo Profeti & ArtHitElectronic – Swing Project, Firma – Commissioned Jazz-Rock Project (proiect creat special pentru SJF), Vita de Vie – Acoustic Jazz-Rock Project, Berti Barbera si mulți alții.

Programul complet poate fi vizionat aici.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*