Spania preconizează reluarea turismului până la sfârșitul acestui an

Valuri artificiale la Siam Park, Tenerife, Spania. FOTO Adrian Boioglu
Valuri artificiale la Siam Park, Tenerife, Spania. FOTO Adrian Boioglu

În Spania, Guvernul are în vedere deja o reactivare a activității și a ocupării forței de muncă în două etape, din care a doua va dura până la sfârșitul anului și ar include sectoare la fel de importante pentru economia spaniolă, precum turismul. Ministrul Muncii și al Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a explicat că vor exista două faze pentru recuperarea treptată a forței de muncă în țară: prima până în vară, pentru sectorul producției și a doua care va dura până la sfârșitul anului 2020, potrivit elmundo.es.

Sectoare precum turismul și cele ale culturii și timpului liber, se confruntă cu „dificultăți enorme” care vor întârzia reluarea lor, pentru care sunt deja avute în vedere noi măsuri care asigură „amortizarea socială” a acestor ramuri. Companiile aeriene, croazierele, restaurantele, hotelurile și magazinele sunt printre cele afectate, potrivit ministrului Yolanda Díaz, într-un interviu acordat TVE, citat de elmundo.es

„Ministerul Muncii și Economiei Sociale lucrează în două faze pentru măsuri în sectoarele cele mai afectate: excepționalitate atenuată, care va dura până în această vară și normalitate atenuată, care va dura până la sfârșitul anului“, a informat aceasta.

Ministrul îndeamnă companiile să continue să folosească dosarele de reglementare temporară a ocupării forței de muncă (ERTE) pentru a evita disponibilizările în acele sectoare pentru care este de așteptat o recuperare lentă:

Atât angajatorii cât și reprezentanții lucrătorilor au avertizat executivul că ar avea nevoie de anumite garanții dacă se recurge la o extindere dincolo de starea de urgență decretată până pe 26 aprilie.

Díaz a subliniat că în special sectorul turistic și activitățile sale asociate trebuie „îngrijite și protejate”. Înainte de pandemie, turismul avea cinci milioane de angajați, în restaurante, industria ospitalității și comerț.

Ponderea sectorului turistic în Spania este deosebit de importantă, în jur de 12% din Produsul Intern Brut (PIB) și 13% din activitatea forței de muncă. Această dependență este considerată o influență asupra recuperării postcoronavirus, având în vedere retragerea globală în mișcare. De fapt, în prognozele Fondului Monetar Internațional (FMI) făcute săptămâna aceasta, estimările au fost în special negative pentru țări de același profil, precum Grecia sau Croația.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*