„Dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunea balneo-climaterică Ocna Sibiului”, este numele proiectului ce va primi finanțare în valoare totală de peste 19,6 milioane lei, prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020. Cu acești bani se vor realiza investiții în reabilitarea unor drumuri din această stațiune turistică și se vor realiza amenajări specifice activităților de agrement pe o suprafață de aproape patru hectare.
Dezvoltarea așezării este legată de exploatarea sării. Sarea de la Ocna Sibiului era extrasă încă din vremea dacilor. În secolele XV-XVI, salina din Ocna Sibiului era considerată ca una dintre cele mai importante din Transilvania. Cu timpul, în locul salinelor părăsite s-au format lacuri a căror apă prezintă o concentrație mare de săruri. Efectul terapeutic al acestor ape a fost cunoscut dinainte de evul mediu, printer primele dovezi scrise fiind și cazul unui ambasador al lui Rudolf al II-lea, acreditat pe lângă Mihai Viteazul, care, în 1598, a făcut băi la Ocna Sibiului, în urma cărora s-a simțit foarte bine.
Bogatele zăcăminte de sare de la Ocna Sibiului (atestată documentar din 1263) au fost exploatate neîntrerupt încă din paleolitic, așa cum atestă uneltele de silex, așezările dacice și obiectele de ceramică romană găsite acolo. Salinele au fost săpate mai întâi la suprafață (epoca romană), apoi în adâncime (din sec. XVIII). Prin surparea acestor ocne s-au format lacurile cu apă foarte sărată și mineralizată, a căror apă tratează afecţiunile reumatice și inflamatorii, sterilitatea și bolile aparatului locomotor.
Lacul Brâncoveanu, Lacul Roșu și Lacul Negru de la Ocna Sibiului sunt cele mai sărate din Europa și între ele există Lacul făra Fund, declarat monument al naturii pentru fenomenul său unic de heliotermie. Apele sărate de aici și nămolul sapropelic și particularităţile climatice fac din Ocna Sibiului un loc miraculos, unde pot fi prevenite și tratate foarte multe boli.
Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat de primarul George-Claudiu Predescu, în calitate de beneficiar, împreună cu Simion Crețu, director general ADR Centru, reprezentând organismul intermediar care va susține buna implementare a acestui proiect, la eveniment participând și Marcel Constantin Luca, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu.
„Pe baza studiilor efectuate, specialiștii au ajuns la concluzia necesității dezvoltării stațiunii și promovării ei în circuitul turistic balneoclimatic național și internațional. Ocna Sibiului este căutată anual de mii și mii de bolnavi, sau de simplii turiști, care doresc să se trateze cu apele ei, ori să se bucure de cadrul natural, unde este așezată, de posibilitățile de agrement pe care le oferim. De aceea am inițiat acest proiect, pentru că infrastructura de drumuri din stațiune trebuie reabilitată și ne-am propus nu doar modernizarea lor, și a unei parcări în suprafață de peste jumătate de hectar, dar și amenajarea unei zone de agrement și sport, a unui parc în zona lacului ”Pânzelor”, la “Lacul fără fund” și la “Lacul Verde”, în timp ce în zona ANL vom amenaja un modern teren de joacă”, a declarat primar George-Claudiu Predescu.
Ca și indicatori de realizare ai proiectului, inițiatorii au estimate că infrastructura rutieră se va îmbunătăți pe o lungime de 3.106 ml, respectiv peste 56.500 mp, vor fi amenajați aproape 19.300 mp de spații din zona obiectivelor turistice natural, iar suprafața infrastructurii disponibile pentru recreere/agreement după finalizarea proiectului va fi de peste 38.700 mp. Astfel, întreaga localitate va putea atrage un număr mult mai mare de turiști, față de cei circa 8.000 care au fost înregistrați în anul 2017.
Be the first to comment