Terasele vor rămâne deschise și după ziua de luni, după intrarea în vigoare a noilor măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus

Terasele vor rămâne deschise și după ziua de luni

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat în cadrul briefingului de presă susținut vineri, 6 noiembrie, că terasele vor rămâne deschise, în ciuda noilor măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care vor intra în vigoare de luni. În cazul teraselor care și-au montat pereți pentru păstrarea căldurii se vor aplica însă măsurile stabilite pentru activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor.

„Ați observat, poate, în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă, că unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. S-a pus sticlă, s-au pus diferite tipuri de pereți, pentru a păstra căldura. În acest caz, se încadrează în definiția spațiilor închise, din Legea 349/2002, cea a produselor de tutun. Acolo este specificat foarte clar, respectiv, că un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare. Prin urmare, orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis. Deci, se aplică regula spațiilor închise din restaurante, după incidențe, care rămân valabile. Dacă sunt deschise, în conformitate cu definiția respectivă, atunci merg pe regulile spațiilor deschise și a teraselor deschise. Subliniez, pe această cale, că o altă măsură stabilită începând de luni este închiderea magazinelor la ora 21.00. Menirea ei este limitarea mobilității și a contactului, pentru reducerea riscului de răspândire. Sunt excepții, totuși: livrarea la domiciliu. Cine asigură livrarea la domiciliu poate să rămână deschis”, a declarat Raed Arafat.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/ sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:

  • fără a depăși 50 la sută din capacitatea maximă a spațiului în județele/ localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/ 1.000 de locuitori;
  • fără a depăși 30 la sută din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/ 1.000 de locuitori;
  • este interzisă la depășirea incidenței de 3/ 1.000 de locuitori.

În cazul restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, dacă este depășită incidența de 3/ 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, activitatea este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/ localitățile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*