Traficul internațional prin punctele de trecere aeroportuare, în creștere cu peste 65 la sută în prima parte a anului

Traficul internațional prin punctele de trecere aeroportuare în creștere cu peste 65 la sută în prima parte a anului

De la începutul anului și până în prezent, valorile de trafic înregistrate în punctele de control de trecere a frontierei aeroportuare au fost de peste 4,1 milioane treceri persoane, aproximativ două milioane pe sensul de intrare și 2,1 milioane pe sensul de ieșire. În comparație cu aceeași perioadă a anului 2022, când valorile de trafic persoane înregistrate la aeroporturile internaționale au fost de 2,4 milioane, în ansamblu se înregistrează o creștere cu 65 la sută.

Potrivit IGPF, cel mai tranzitat aeroport a fost Henri Coandă Otopeni cu peste 2,6 milioane de călători pentru curse internaționale, fiind urmat de Aeroportul Cluj-Napoca, cu 490.000 de treceri, Aeroportul Iași, cu 280.000 și aeroportul din Timișoara, cu aproximativ 180.000 de persoane, pe ambele sensuri de tranzit.

Aeroportul Henri Coandă a înregistrat o creștere a traficului de persoane, față de aceeași perioadă a anului trecut, de 58 la sută. Cel mai intens trafic s-a înregistrat în luna februarie, când aeroportul a fost tranzitat în medie de 30.000 de pasageri într-un interval de 24 de ore.

Numărul pasagerilor care au folosit porțile automate de control în perioada de referință a fost de aproximativ 216.400, dublu față de aceeași perioada din anul 2022.

O creștere semnificativă s-a înregistrat în cazul documentelor false sau falsificate, în perioada analizată triplându-se numărul declarațiilor notariale false descoperite de către polițiștii de frontieră pe sensul de ieșire, cu ocazia verificării documentelor de călătorie prezentate de însoțitorii minorilor.

Atunci când situația a impus-o și a fost prefigurată intensificarea numărului de curse aeriene și a numărului de pasageri, la nivelul punctelor de trecere a frontierei din aeroporturi s-a luat măsura suplimentării personalului care își desfășoară activitatea la controlul documentelor de călătorie, astfel încât traficul de călători a fost fluent și operativ.

Totodată, polițiștii de frontieră au înregistrat, la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei aeriene, de la începutul anului și până în prezent, 201 infracțiuni. Cele mai multe au vizat regimul juridic al frontierei de stat (102), urmate de falsuri și uz de fals (47).

În perioada de referință, polițiștii de frontieră de pe aeroporturi au aplicat peste 350 de sancțiuni contravenționale, în funcție de fapta săvârșită, cele mai multe – 300, vizând sancțiuni la nerespectarea regimului șederii străinilor în România (OUG 194/2002). Polițiștii de frontieră care își desfășoară activitatea în punctele de trecere a frontierei aeroportuare, pe lângă controlul documentelor persoanelor, sunt solicitați de către echipajele companiilor aeriene să intervină la bordul aeronavelor ca urmare a producerii unor evenimente prin care s-a adus atingere prevederilor legale stipulate în Codul aerian al României (Lege 21/2020) sau pentru a lua la cunoștință încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice în zona aeroportului (Lege 61/1991). În anul 2023 polițiștii de frontieră au sancționat 33 persoane la Codul Aerian.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*