Cine credea că un zbor a Business Class este rezervat doar celor care au de zburat mai mult de 7 ore, se înșeală. Echipa de jurnaliști Go NEXT au plecat de la Constanța la Istanbul pentru a testa o opțiune similară pe distanță relativ scurtă, dar și pentru o experiență de neuitat în Turkish Airlines Business Lounge din Istanbul.
Aeroportul din Constanța nu te face să te simți cu nimic mai special pentru că vei călători la Business Class. Angajații din clădirea de la Mihail Kogălniceanu tratează pe toată lumea la fel. Până și autocarul pus la dispoziția turiștilor nu este unul diferit față de clasa Economy. Vina nu aparține liniei aeriene, ci aeroportului.
Norocul celui care cumpără bilete la Business Class pentru cursa Turkish Airlines este că echipa companiei aeriene de la Constanța este una care face tot posibilul pentru ca turiștii să se simtă în largul lor și să fie serviți ca la carte. Mai rar vezi un manager al unei filiale Turkish Airlines care merge cu tine până la ușa avionului, așa cum o face actualul manager, Gunes Tanay.
Imediat ce treci de zona de îmbarcare ești așteptat de stewardese care îți indică locul. Sunt 18 locuri la Business Class într-o aeronavă Airbus A319 care pleacă de la Constanța către Istanbul. Cele mai apropiate de cabina pilotului sunt considerate scaune VIP. Nu se diferențiază decât prin faptul că ai mai mult spațiu pentru picioare.
Ce poți să mănânci la Business Class – Turkish Airlines
Aeronava trece pe lângă stațiunea Mamaia atunci când cele mai frumoase două stewardese ți se adresează pe numele mic. Discuția este pe cât de agreabilă, pe atât de scurtă. Vor să știe băutura ta preferată pentru început. Poți să alegi alcool, dar noi vă recomandăm o limonadă.
Mâncarea oferită este clar influențată de bucătăria turcească. Cursa de la Constanța către Istanbul face o escală la Varna, iar delicatesele oferite vin abia după ce avionul decolează a doua oară. Din meniu nu lipsesc brânzeturile, măslinele și mici porții de humus, salate și legume gratinate. Totul vine pe un platou, respectiv în recipiente de ceramică și cun tacâmuri de inox. Ne-au atras atenția recipientele pentru sare și piper care aveau căpăcele în forma unor turnuri de moschee.
Ofertă variată de programe audio. Nu și video
Primești apoi o pereche de căști brand-uite cu numele Turkish Airlines cu care poți să te bucuri de programele radio și TV disponibile în avion. Ai în față un televizor cu diagonală de 15 inch, iar odată ce atașezi mufa la conectorul din mânerul scaunului poți să te bucuri de 10 canale audio și unul TV.
Pe radio ai doar muzică. Surprinzător, nu sunt doar programe în limba turcă, ci un repertoriu variat. Am găsit muzică italiană, turcească, bulgărească, pop-dance. Nu există un canal cu muzică românească, însă.
Programul TV este în limba turcă sau engleză (original). Este un singur program, iar în scurtul traseu parcurs nu ai timp să vezi un film, așa că Turkish Airlines au ales un scurt documentar.
Supriza mai mare este la aterizarea pe aerportul Ataturk din Istanbul. Clienții de la Business sunt întâmpinați de un autobuz de mici dimensiuni, cu scaune de piele, cu care ajungi imediat în terminal.
Salonul Eroilor
Experiența cu adevărat specială debutează atunci când ești pe drumul de întoarcere către Constanța și ai la dispoziție câteva ore.
Locul pe care nu trebuie să-l ratezi se cheama “July 15 Democracy Heroes Lounge” (Salonul Eroilor Democrației de la 15 iulie). Business Lounge-ul celor de la Turkish Airlines este ca un fel de apartament uriaș. Ai toate facilitățile necesare pentru a-ți petrece acolo chiar și 3 zile, dacă îți dorești.
Spunem asta pentru că la Business Lounge ai și camere de dormit, și băi cu duș, bucătărie turcească, baruri și zone de distracție sau relaxare.
După ce treci de porțile de sticlă, vei observa recepția și imediat pe stânga ai o masă de biliard. Ascunsă de privirile vizitatorilor în spatele Recepției se află zona de dulăpioare de sticlă unde poți să îți lași bagajele vreme de câteva ore.
Urmează mai multe saloane în care poți să urmărești știti internaționale pe ecrane dispuse pe un perete înalt și apoi locul de joacă pentru cei mici.
În același lounge ai console de jocuri video, o bibliotecă, zonă de rugăciune, sală de conferințe sau masaj la cerere. Salonul are o capacitate de 1030 locuri și este cu siguranță în Top 10 al Lounge-urilor de Pasageri Private.
Arome orientale
Partea mai interesantă abia acum urmează. Business Lounge-ul de la Turkish Airlines este așezat pe mai multe etaje, iar scările impresionante din mijlocul lui îți ofera adevărata senzație a unui zbor în jurul globului pământesc.
La fiecare pas, însă, găsești o zonă care îți oferă o surpriză… culinară. Dacă treci de stand-ul unde se prepară “pide” – celebra pizza turcească pe care vezi umplutura de carne tocată și ușor picantă, ajungi în zona bucătăriei internaționale. În ziua în care noi am vizitat Business Lounge-ul, puteai să savurezi mâncăruri din indepărtata Tailanda.
Trebuie spus că toată mâncarea este făcută de Turkish Do & Co – compania care asigură catering-ul pentru milioane de pasageri Turkish Airlines în fiecare zi.
Un etaj mai jos ai alte feluri de mâncare, iar cine are răbdare să meargă până spre ferestrele care dau spre pistă, va întâlni rafturile pe care sunt așezate celebrele dulciuri turcești, în frunte cu Baklava.
Relaxare dusă la perfecțiune
După ce te saturi de atâtea bunătăți, ai ocazia să te retragi către zona de Spa. Înainte de asta, poți să te oprești la computerele care îți oferă acces gratuit la Internet. Turkish Airlines oferă mai multe iMac-uri tocmai bune de folosit de un turist interesat să își verifice emailul sau pagina de Facebook.
Cei care au chef de o relaxare activă pot alege să joace gold în simulatorul din aeroport sau să se distreze pe pista de curse de mașini în miniatură.
Supriza cea mai mare vine atunci când găsești zona de liniște. Da, în Business Lounge ai mai multe dormitoare complet echipate, dar și băi în care poți face un binemeritat duș fierbinte înainte să pornești la drum. Totul este gratuit și oferit pasagerilor care urmează să se îmbarce către o altă destinație îndepărtată. Condiția este ca zborul care urmează să aibă cel puțin 8 ore, iar perioada de așteptare în aeroport să se încadreze între 4 și 7 ore.
La trezire poți să te bucuri de o felie de tort de ciocolată sau să savurezi o cafea turcească. Dar cine și-ar dori să plece așa de curând din paradisul aeroporturilor?
Be the first to comment