Potrivit bilanțului realizat de Consiliul Județean și Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo, în perioada în care Rezervația Naturală Cheile Turzii a fost deschisă pentru vizitare, respectiv în intervalul martie – iunie 2018, aproape 40.000 de persoane, turiști și alpiniști, români și străini, au ales să viziteze acest obiectiv turistic.
Cel mai mare număr de vizitatori s-a înregistrat în intervalul mai-iunie când, datorită inclusiv vremii favorabile și zilelor libere ce s-au constituit în mini-vacanțe, peste 25.000 de persoane au vizitat Cheile Turzii. Desigur, odată cu creșterea fluxului de turiști, activitatea Salvamont-Salvaspeo de asigurare a siguranței și securității vizitatorilor s-a intensificat exponențial. În același timp însă, datorită activităților de prevenție derulate, salvamontiștii au fost nevoiți să intervină în această perioadă în doar nouă cazuri, marea majoritate a răniților prezentând leziuni specifice zonei, precum entorse, luxații și excoriații.
„Au început să apară, în mod firesc, rezultatele investițiilor și ale măsurilor pe care le-am luat pentru a pune în valoare acest obiectiv turistic. Ele se traduc, în primul rând, într-un număr tot mai mare de vizitatori, lucru care nu poate decât să ne bucure” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Dincolo de frumusețea și atractivitatea în sine a Cheilor Turzii, creșterea semnificativă a numărului de turiști poate avea drept explicație și o serie de investiții și măsuri pe care Consiliul Județean Cluj, direct sau prin intermediul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj – Biroul Arii Protejate, le-a promovat în cadrul acestui obiectiv turistic de importanță regională.
Astfel, pentru ca accesul turiștilor spre Rezervația Naturală Cheile Turzii să fie unul cât mai facil, în cadrul programului de reabilitare a drumurilor județene derulat de Consiliul Județean, de la începutul anului și până în prezent au fost realizate lucrări pe nu mai puțin de trei sectoare ale drumului județean DJ 103G, respectiv asfaltarea tronsoanelor Mihai Viteazu – Cheia – Cheile Turzii și Tureni – DN 1, precum și executarea de lucrări de pietruire, refacere a șanțurilor și desfundarea rigolelor pe tronsonul Săndulești – platoul Cheile Turzii.
În ceea ce privește activitatea Serviciului Salvamont, pe lângă lucrările de reparații și îmbunătățiri continue realizate pe traseul de vizitare, salvamontiștii clujeni au urmărit eliminarea riscului de rătăcire, precum și ușurarea parcurgerii traseului. În acest sens, a fost realizată marcarea cu triunghi galben a traseului de legătură dintre Cabana Cheile Turzii și Cascada Ciucaș, au fost reabilitate și, respectiv, montate la ambele intrări în Defileu diverse panouri de informare și panouri tematice conținând principalele reguli de vizitare.
De asemenea, a fost reconstruit, din fondurile Consiliului Județean, podul numărul 2 peste pârâul Hășdate, a fost finalizat un nou podeț, s-a modernizat punctul de taxare dinspre Petrești, etc. Totodată, la începutul perioadei de vizitare au fost derulate mai multe campanii de ecologizare care au urmărit crearea pentru turiștii-vizitatori a unui ambient în care aceștia să se simtă confortabil.
Be the first to comment