Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării este sărbătorită pe 1 septembrie

Peisaj din Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu
Peisaj din Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării în conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile. Această zi a fost aleasă pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 983 din anul 1990 prin care întreaga Deltă a Dunării și unitățile geografice vecine au fost declarate rezervație a biosferei. Totodată a fost înființată Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării ca instituție specializată să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural și dezvoltarea durabilă a regiunii.

Anul acesta, Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării va fi sărbătorită în cadrul Conferinței Naționale ”Apele Unite ale României – AUR pentru 2030”, eveniment organizat în contextul unui proiect de conștientizare privind rolul râurilor în consolidarea comunităților durabile din România, derulat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, împreună cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării reprezentată de către domnul Guvernator Cătălin Țibuleac, este invitată la acest eveniment pentru a prezenta, în deschiderea conferinței, semnificația datei de 1 Septembrie și rolul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Conferința va avea loc, în data de 1 Septembrie 2019, între orele 10.00 – 14.30. la Hotel Esplanada, Tulcea.

De asemenea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării va marca aniversarea a 29 de ani de la declararea rezervației biosferei prin acțiuni de conștientizare și educație ecologică în cadrul Taberei Naționale de Educație ecologică ”Prietenii Deltei”, organizată de către Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Tulcea, la Centrul de agrement din Sulina, în perioada 28 august – 2 septembrie. În cadrul taberei la care participă tineri cu vârste între 14 și 20 de ani, reprezentanți ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării vor susține prezentări la Centrul de Vizitare din Sulina cu privire la importanța deosebită a valorilor naturale și culturale a Rezervației Biosferei Delta Dunării. La Crișan, responsabilul Centrului de Informare și Educație Ecologică din localitate, va organiza în data de 1 Septembrie o activitate de marcare a importanței declarării Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu implicarea elevilor de la Școala Gimnazială din Crișan.

Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european și, totodată, cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este cea mai reprezentativă arie naturală protejată din rețeaua națională care a dobândit triplu statut internațional.

În septembrie 1990, la recomandarea Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN) și ca urmare a strădaniilor unui grup de oameni de știință, Guvernul României a declarat întreaga Deltă a Dunării și unele zone învecinate însumând o suprafață totală de 580.000 ha, ca Rezervație a Biosferei Delta Dunării (RBDD).

Valoarea patrimoniului natural al Rezervației Biosferei “Delta Dunării” a fost recunoscută prin includerea acesteia în rețeaua internațională a rezervațiilor biosferei, în cadrul programului UNESCO – “Omul și Biosfera” (1990), prin declararea ca zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă și includerea în Lista Convenției Ramsar (septembrie 1991), precum și prin includerea în Lista patrimoniului natural mondial – UNESCO (decembrie 1991).

În septembrie 2010, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis reînnoirea, pentru a doua oară și pentru o durată de 10 ani, a Diplomei Europene a Ariilor Protejate, acordată Rezervației Biosferei Delta Dunării în anul 2000.

În anul 2019, premergător expirării valabilității diplomei, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a primit în luna iulie vizita unui expert care a evaluat modul în care zona protejată a fost conservată, măsurile de protecție aplicate și eficiența acestora, îndeplinirea recomandărilor făcute de Consiliul de Miniștri, utilizări și activități socio-economice, conectivitatea cu alte zone, etc. în vederea reînnoirii pentru încă zece ani. Diploma Europeană a Ariilor Protejate, este una din cele mai prestigioase distincții din Europa, atât datorită criteriilor științifice care trebuie respectate, cât și mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora. Prin zonele sale umede care adăpostesc o floră și o faună extrem de diversă, Delta Dunării are o valoare biologică, peisagistică și culturală deosebită pentru Europa.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*