Canibalizarea turismului de pe Litoralul românesc

Adrian Boioglu - Editorial
Adrian Boioglu - Editorial

Litoralul românesc nu mai face turism! Știu, e o afirmație grea. Dar pe litoralul nostru nu mai vezi turism. Rare sunt ocaziile în care mai vezi hotelieri interesați să ofere și altceva decât o cameră sau o mâncare scumpă. Iar acei câțiva care fac treabă foarte bună se lovesc de birocrație, de dezinteresul celor din jur – fie ei afaceriști sau reprezentanți ai administrației locale.

Dar să le luăm pe rând, de la sud la nord.

În Vama Veche nu se mai face turism, ci doar un amalgam de cârciumi și restaurante de foarte proastă calitate combinate cu unele de lux. Da, vei spune că porumbul fiert și shaorma, statul la cort și alcoolul ieftin fac parte din spiritul vămii. Și atunci ce caută acolo pensiunile de 4 stele cu piscină sau hotelurile de 5 stele cu salon de nunți în curte?

Cei care mai vin în Vama Veche, o fac doar de dragul vremurilor de altădată.

Mangalia nu a făcut niciodată turism. Și nu mă refer doar la orașul în sine, ci la toate stațiunile din sud care sunt în subordinea Primăriei. Acolo singurul eveniment pe care administrația locală este în stare să-l promoveze este concertul Europa FM. Nici nu e nevoie să mai amintesc starea dezolantă a unor stațiuni precum Neptun și Olimp. Micii afaceriști care au avut curaj să investească în zonă își dau seama că e tipul de turist care ajunge la ei nu merită osteneala.

Costineștiul e o mare mizerie. Unde e stațiunea tineretului din anii 90? Unde sunt concertele, evenimentele, frumusețea căsuțelor sau a vilelor? O administrație locală interesată doar să facă bani din extinderea la nesfârșit a terenului intravilan a făcut ca satul să fie inundat de vile, iar plaja să fie administrată de afaceriști care cred că sunt pe moșia străbunilor lor – vezi cazul patronului care dădea o turistă afară în șuturi de pe plaja lui pentru că nu a dat banii pe șezlong.

Nici Eforie Nord sau Eforie Sud nu sunt mai departe. Plaja e tot mai mâncată de valuri, iar Primăria nu face nimic altceva în afară de colectatul unor taxe de la comercianți vreme de câteva luni pe an. Singura distracție – niște tiribombe – au fost închise acum 15 ani de OPC după ce un adolescent a murit.

Trecem în fugă peste Tuzla, 23 August, Limanu sau Agigea pentru că aici, deși au zone care pot fi exploatate turistic, Primăriile au fost conduse de oameni fără viziune în tot acest timp. Și așa nu au apărut nici investitorii.

Constanța, ca și Mangalia a fost și este condusă de oameni care nu știu să organizeze evenimente. Singura mândrie a administrației locale este Festivalul Neversea. În ultimii ani, Primăria Constanța nu a fost în stare să găsească organizatori pentru evenimentele de peste an. Condiții dubioase impuse la licitații, dar și încăpățânarea de a-i sabota sistematic pe oamenii care făceau ceva bun, a dus la decăderea Constanței ca destinație turistică. Românii merg din ce în ce mai mult la Oradea, la Timișoara, Cluj, Sibiu sau Iași, dar nici măcar nu iau în calcul Constanța.

Mamaia Nord și Năvodariul erau, pe vremeuri, locuri ideale pentru vacanțele copiilor. Taberele au fost îngropate, iar zonele de plajă sălbatică au ajuns să fie transformate în betoane. Cu toate că Primăria a încasat o grămadă de bani de la noii dezvoltatori imobiliari, infrastructura este la pământ, iar la capitolul evenimente sau locuri publice în care să se întâmple ceva… nu putem decât să visăm.

Plajele de la Vadu și Corbu au devenit un fel de noua Vamă. Cu toate că sunt arii protejate din Rezervația Biosfera Delta Dunării, aceste plaje sunt tot mai invadate de muzică de proastă calitate, de grătare și turiști gălăgioși. Și aici, infrastructura este zero, iar administrațiile locale nu au făcut absolut nimic pentru a ajuta turismul.

Am lăsat Mamaia la final. Nu pentru că aici s-ar întâmpla lucruri bune, ci pentru că Perla Litoralului este cel mai bun exemplu de turism prost făcut.

DA, sunt hotelieri care țin unitățile deschise 12 luni pe an. Sunt și restaurante care te așteaptă cu porțile deschise chiar și în martie sau noiembrie. La polul opus sunt toți cei care au distrus imaginea stațiunii și orice petic de spațiu verde cu clădiri construite fără cap. Mamaia e un haos imobiliar. Oricine poate să construiască în voie, oricine poate să cumpere, să închirieze un apartament în regim hotelier.

Mamaia a fost pur și simplu canibalizată de dezvoltatori imobiliari, afaceriști care fac turism doar două luni pe an și indivizi dornici să își umfle conturile pe seama turistului care vine și nu vede / aude nimic, așa că stă la o terasă ca să bea și să mănânce.

Primăria Constanța și-a demonstrat și aici incapacitatea de a manageria o destinație. E mai simplu să încasezi taxe și să nu faci nimic, nu? Turistul vine aici oricum ar fi pentru că e mai aproape decât Grecia sau Turcia, ar spune ei. De aceea avem – cel mult – turism de week-end pentru 2-3 luni pe an. Canibalizarea nu însemnă doar un turism sălbatic, ci și mâncătoria din turism, afacerile făcute cu rea-credință și în defavoarea turistului.

M-am ferit să vorbesc în acest Editorial despre felul în care e făcută Promovarea Litoralului și despre acei puțin oameni buni care încă mai vor binele acestei zone. Dar o să avem ocazia să le luăm pe toate la rând.

Litoralul românesc are nevoie de oameni care gândesc și o strategie coerentă de dezvoltare și promovare, de administrații locale care vin și ajută cu infrastructura, evenimentele și banii din taxe investiți corect.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Scurt dar cuprinzator asa as putea numi acest review al Litoralului romanesc .A scapat din analiza faimosul de acum Phoenicia Resort care pars sa fie altceva. Vom vedea. Cea mai mare pierdere ests de departe Mamaia care nu mai este o statiune ci un cartier al Constantei prin cars mai sunt si ceva hoteluri si o plaja, cam atit .S-a pierdut complet spiritul estival de vacanta. A disparut zona verde de pe malul lacului Siutghiol acoperita, sufocata mai bine zis de constructii din ce in ce mai inalts si mai nepotrivite urbanistic. Este o catastrofa ecologica si estetica deoarece statiunea a fost conceputa si ridicatz ca un tot unitar din punct de vedere arhitectonic.

1 Trackback / Pingback

  1. - iVisit.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*