Sudul litoralului deține recordul de persoane accidentate. Cei mai mulți turiști care au cerut ajutorul medicilor au fost din stațiunea Saturn

Salvamar în stațiunea Mamaia. FOTO Arhiva CTnews.ro
Salvamar în stațiunea Mamaia. FOTO Arhiva CTnews.ro

Pentru prevenirea situațiilor de urgență, consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc și optimizarea acțiunilor de răspuns, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc, în concordanță cu prevederile concepției de acțiune aprobată la nivelul Ministerului Administrației și Internelor. Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și tehnicii existentă la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.

În zonele unde au fost înregistrate în ultimii 5 ani cele mai multe situații de urgență, sunt instalate puncte de prim-ajutor. Acestea se găsesc pe întreaga durată a sezonului estival pe plajele din Corbu, Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Costinești, Saturn şi Vama Veche și sunt deservite, în fiecare zi, de trei paramedici. Punctele de prim ajutor sunt dotate cu toate echipamentele necesare acordării primului-ajutorul medical calificat: defibrilatoare semi-automate, materiale sanitare și tărgi. Programul de funcționare al corturilor este între orele 8-20. Lângă acestea sunt staționate și senilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, destinate să asigure deplasarea rapidă către zone mai îndepărtate a paramedicilor sau transportul victimelor către aceste puncte sau echipajele ambulanțelor.

În prima lună de la operaționalizarea punctelor de prim-ajutor ale pompierilor, au fost desfășurate misiuni, în urma cărora peste 350 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în staţiunea Saturn, unde au fost asistate medical 103 de persoane, urmate de Eforie – 63 persoane, Costineşti – 61 persoane , Vama Veche – 61 persoane, Mamaia – 41 persoane, Năvodari – 19 persoane şi Corbu – 6 cazuri.

Salvatorii care au încadrat echipajele cu șenilate au desfășurat 23 de misiuni pentru transportul persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim ajutor de pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării către unitățile spitalicești.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*