VIDEO Spectacol de teatru, cu proiecții video și elemente de știință, despre Istoria Lumii, pus în scenă la Delfinariul din Constanța

Delfinariul din Constanța. FOTO Cătălin Schipor

Cu toții ne-am întrebat cândva, măcar o dată, când a început istoria noastră. Istoria aceea îndepărtată, pierdută în negura timpului când nu existau nici scris și nici desene. La momentul când planeta noastră se năștea, două treimi din istoria Universului trecuseră deja, iar primele răsărituri de soare vedeau un glob fierbinte și pustiu care se învârtea atât de repede încât o zi dura doar șase ore.

Au urmat enorm de multe evenimente pe Pământ care au culminat în cele din urmă cu apariția omului și mai departe cu construcția civilizației în care trăim. Delfinariul din Constanța ne propune o incursiune în istoria planetei noastre, de la formare până în prezent, în cadrul unui proiect care combină teatrul clasic cu elementele de știință.

“Este un proiect care se numește Istoria Lumii, în care vom încerca să prezentăm evoluția planetei noastre de la formare și până în prezent într-un mod artistic dar cu foarte multe elemente științifice care vor fi prezentate de un specialist al Complexului Muzeal. O să fie un amestec între un spectacol de teatru clasic și elemente de știință, care vor veni de la specialiști”, spune Sebi Patrunjei, organizator al evenimentului.

Prin intermediul proiecțiilor video, decorurilor specifice, coloanei sonore adecvate și cu ajutorul unor elemente teatrale realizate de actori care vor interpreta câțiva dintre exponenții de seama ai umanității în momentele lor istorice, spectatorii vor fi transpuși imaginar într-o capsulă temporală cu care vor călători în trecutul planetei, rememorând momentele cele mai importante ale Istoriei umanității, de la Momentul Zero și până în prezent, într-o adevărată poveste artistico – științifică – educativă.

“Dintotdeauna oamenii (de știință și nu numai) au fost tentați și interesați să afle originea Lumii. Coliziunea științei cu religia rezultă din această interpretare sau înțelegere diferită a originii Lumii. Eu voi veni într-o piesă de teatru și voi fi actorul în halat albastru, cu o geantă de scule și când în piesa de teatru se va prezenta un anumit moment din originea lumii, vin eu, nea Gică cu halat albastru, și spun “stai dom’le că eu lucrez aici și nu-i așa ! Eu am văzut, că am montat panourile astea și am aflat că este altfel. Am aflat că acel craniu nu e de Neanderthal, ci e de Sapiens, și că Homo Erectus a existat și a fost o specie de om care a avut o viață de zece ori mai lungă ca a noastră. Avem ceva de învățat de la unul care a trăit 2 milioane de ani, față de noi care nici 200 de mii de ani n-am trăit”. Așa cum la dinozauri a fost o piesă de teatru în trei acte: Triasic, Jurasic și Cretacic. Sunt niște lucruri care vin și perturbă o piesă de teatru aducând – nu neapărat realitatea științifică – ci întoarcerea sau coborârea pe pământ a tendinței artistice naturale, a creierului omenesc” explică Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

În cadrul proiectului va fi vorba despre o prezentare evolutivă a planetei prin intermediul unui act cultural – artistic, firul epic al performance-ului păstrând ordinea cronologică a momentelor esențiale care au marcat istoria formării și dezvoltării Pământului și umanității, până în ziua de azi.

Apariția și evoluția vieții, dezvoltarea și adaptarea formelor de viață, importanța bagajului genetic al speciilor, ciclurile de încălzire / răcire ale Terrei și efectele acestora în apariția sau dispariția unor specii, evoluția speciei umane în context planetar sunt ideile principale ale spectacolului care vor fi transmise publicului prin mijloace artistice inedite, interesante și atractive, într-o formă vizuală și auditivă de excepție.

“Cu acest proiect continuăm seria de spectacole care se întâmplă în spații neconvenționale, unde încă o dată publicul va fi aproape de actori. Spectatorii vor avea ocazia să fie aici de 7 ori pentru avem 7 reprezentații la Delfinariul din Constanța și o reprezentație la Galați” spune Georgiana Rusu, organizator al evenimentului.

În showul de la Delfinariu, privitorul va fi condus de la o scenă la altă, de la un eveniment la altul, el parcurgând un întreg labirint informativ prin intermediul imaginilor proiectate, iar sunetele și decorul vor completa și vor extinde sfera informațiilor .

Elementele teatrale adiționale asigurate de actori vor facilita revelațiile spectatorilor și vor asigura o informare sentimentală și participativă, făcând actul informativ – educațional mai interesant și mai atractiv pentru public.

Istoria lumii a fost marcată de salturi calitative care au deschis noi ere, plus descoperiri, invenții, mișcări sociale și revoluții. Toate ne definesc planeta și specia și le vom afla în detaliu în cadrul noului proiect pe care îl va găzdui Delfinariul.

Vor fi 7 reprezentanții la Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii Constanța și una la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii „Răsvan Angheluță” din Galați, în perioada mai – iunie 2019. Toate vor începe la ora 19:00 iar accesul spectatorilor va fi gratuit.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. 10 Știri care Merită Atenție – 2 februarie 2019 | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*